Összefoglaló 2024. március 6., szerda

EL: DVTK HUN-Therm - Villeneuve d’Ascq LM 58-73

A DVTK HUN-Therm csapata a francia Villeneuve d'Ascq LM együttesét fogadta az Euroliga negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén. Az első összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is félelmetesen kezdtek a látogatók, és bár mi is fokozatosan játékba lendültünk, a második negyed is az övék volt. A fordulás után mindent megtettek a piros-fehérek, hogy ledolgozzák a hátrányukat, de a nagy téttel járó feszültséget jobban kezelte a lille-i csapat és diósgyőri szurkolók fergeteges biztatása ellenére is megérdemelten nyerte meg a mérkőzést (58-73). A lelkes szurkolótábor a mérkőzés után igyekezett lelket önteni Kányásiékba, a drukkerek megköszönték kedvenceiknek az emlékezetes Euroliga-szereplést.

EL: DVTK HUN-Therm - Villeneuve d’Ascq LM 58-73


A hatalmas tétnek megfelelően fergeteges hangulatban kezdődött a mérkőzés, amelyen tíz másodperc sem kellett Smallsnak, hogy megszerezze a vezetést a csapatának. Az 1. perc végén Salaun növelte az előnyt, majd Zellous megszerezte a találkozó első hármasát is (0-7). A közönség érezte, hogy elkél a támogatás a kissé idegesen kezdő kedvenceknek, de mivel a franciák továbbra is domináltak, Völgyi Péter a 4. perc végén kikérte az első idejét (0-12). Vezetőedzőnk Kányásit és Tadićot is pályára küldte, de rövidtávon ez sem segített, a 6. percben aztán Kányási Veronika végre megtörte a jegyet és bevarázsolta a labdát, de a vendégek sem lankadtak (2-18). A folytatásban aztán a piros-fehérek is kezdtek belemelegedni a játékba, Aho Nina, Tadić és csapatkapitányunk is jól célzott, egycsapásra jobb lett a hangulat a teltházas Arénában (8-20). Rachid Meziane is érezte, hogy kezdünk lendületbe jönni, ő is időkéréshez folyamodott, a következő találatot így is Nina vitte be. Jó másfél perc volt még hátra a negyedből, Charles 2+1-esével és Lelik Réka gyönyörű egyéni megmozdulásával bejött tíz alá a DVTK HUN-Therm (15-23).

 

 

Ana Tadić szép centermunkája mindjárt 2+1 egységet jelentett a második etap elején, és a következő támadás végén Charles is hozzátett még egyet a büntetővonalról, a Lille részéről Gueye válaszolt akcióból (19-25). Grigalauskytė is hibátlanul büntetőzött, erre Salaun reagált egy duplával, Zellous pedig a második triplájával (21-30). Lüktető játék alakult ki, szurkolóink űzték-hajtották a mieinket, a negyed felénél azonban Salaunk újabb találatával ismét tíz pont fölé duzzadt a Villeneuve d'Ascq előnye. Nagyon kellett Ana újabb szép palánk alólija, Diaby sem maradt adós ezzel a túloldalon, majd Smalls varázsolt (23-36). Két perc maradt az első félidőből, egy elcsent labdával Burke lódult meg és meg sem állt ziccerig, kellett egy újabb hazai timeout. Lelik egy nagyszerű hárompontossal csalta a távolságot, Garbin pedig egy szép szerelést mutatott be. Időt kértek a vendégek is, az eredmény már nem változott a szünetig (26-38).

Eladott diósgyőri labdákkal, és két Diaby-büntetővel kezdődött a második félidő. Másfél perc után jött Nina idegnyugtató közelije, és újabb 90 másodperc után pedig Milica Jovanović tűpontos hárompontosa. A közönség rátett egy lapáttal, amikor kisvártatva Lelik is bebrusztolta a labdát a gyűrűbe, felrobbant a csarnok, időt is kértek gyorsan a franciák (33-41). Ebben a periódusban a Lille büntetőkből araszolgatott, a negyed feléhez érve Milica villant meg újra, a hangulat egyre feszültebbé vált. Garbin egy remek távolival faragta a hátrányt, a másik oldalon Burke labdája is beszédült (38-46). Aho Nina szép tempója jelezte, hogy kezdünk átlendülni a holtponton, ebben a fanatikus szurkolók is partnerek voltak, nem csoda, hogy Smalls csak az egyik büntijét tudta bedobni az elképesztő hangorkánban (40-47). A diósgyőri lányok szívüket-lelküket kitették a pályára, de a dobásokkal hadilábon álltak, nem úgy Salaun, aki a sarokból, negatív szögből szórt egy triplát (42-54). Darcee Garbin higgadtsága még két egységet jelentett, de a harmadik negyed végét jelző dudaszó előtt Smalls is bevert egy duplát, szerencsére, rálépett a hárompontos vonalra, így az ő dobása is csak két egységet ért (44-56).

A 31. perc Burke és Charles gólváltását hozta, a folytatás pedig Jovanović szép akciógólját, illetve Charles hibátlan büntetőit, miközben a Villeneuve sem lankadt. A 34. percben például Zellous vágott be egy újabb hármast, így egyre távolabb került számunkra a nagy álom (50-64). A játékrész derekán Kányási Veronika állt a csapat élére, az ő öt pontja jelentett némi reménysugárt, de a francia gárda a folytatásban is magabiztosan őrizte több mint tíz pontos vezetését (55-68). Az utolsó két percben ugyan Charles még szórt egy hármast, illetve a játékvezetők hoztak néhány vitatható ítéletet, de a mérkőzés korábban dőlt el

Női Kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, 3. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - Villeneuve d’Ascq LM 58-73 (15-23, 11-15, 18-18, 14-17)

Miskolc, DVTK Aréna, 3400 néző. Játékvezetők: Ariadna Chueca (spanyol), Sinisa Prpa (szerb), Juozas Barkauskas (litván).
DVTK: Aho N. 8, Charles 11/3, Lelik 7/3, Jovanović 9/3, Grigalauskytė 2. Csere: Kányási 9/3, Tadić 7, Garbin 5/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Lille: Zellous 11/9, Burke 8, Salaun 16/3, Smalls 18/3, Diaby 15. Csere: Heriaud 3, Lisowa Mbaka, Mununga, Gueye 2, Abraham. Vezetőedző: Rachid Meziane.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: - Először szeretnék gratulálni a szurkolóinknak, amit nyújtottak ebben az Euroliga-szezonban, az félelmetes volt. Köszönjük nekik a segítséget. Másrészt a Villeneuve-nek, a mai napon bebizonyosodott, hogy a rutint nem lehet ilyen gyorstalpalón megszerezni. Anélkül az ilyen hőfokú mérkőzéseket nem lehet sorozatban megnyerni. Utólag úgy látom, nagyobb esélyünk volt Franciaországban nyerni, mint ma. Ellenfelünk megérdemelten nyert, a vereség ellenére nagyon büszke vagyok a csapatra. Egymás után jönnek az újabb feladatok, most már azokra koncentrálunk.

Kányási Veronika: - Nehéz bármit is mondani. Természetesen nagyon csalódottak vagyunk. Tompán és pontatlanul kezdtük a mérkőzést, idegesek voltunk, nem tudtuk értékesíteni a ziccereinket. Többször közelebb jöttünk, akkor azt éreztem, hogy meg tudjuk fordítani, de sajnos ez nem így történt. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mjdnem bejutottunk a Final Fourba. Sok fontos feladat vár még ránk a hazai porondon. Ki kell elemeznünk és javítanunk a hibákinkat,ami után jobb csapat leszünk.

Rachid Meziane: - Tudtuk, hogy jól kell védekeznünk ahhoz, hogy nyerni tudjunk, és pontosan ezt tettük. Úgy játszottunk, hogy ezt elképzeltük. Ez egy nagyon nehéz pálya, és a DVTK nagyon jól játszott. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra.

Kamia Smalls: - Nagyon jól kezdtük a mérkőzést. Jól működött a védekezésünk, jók voltak a támadásaink és a dobásaink is. Kemény mérkőzés volt, de azt tettük amit tennünk kellett. Követtük a tervünket és megnyertük a mérkőzést.